Διατροφικές Χρήσεις
Ένα υπέροχο προϊόν της Λέσβου, το λάδι της Μυτιλήνης, πήρε το όνομά του από τη διατήρησή του. Αφού το τυρί είχε αφαιρέσει την υγρασία του, διατηρήθηκε για απίστευτο χρόνο σε πήλινα μπουκάλια γεμάτα με ελαιόλαδο. Απέκτησε έτσι μια υπέροχη, μοναδική, πικάντικη γεύση και μείωσε τη σκληρότητά του.
Στη Μυτιλήνη παλιότερα, όπου υπήρχαν πληθώρα αλιευμάτων χωρίς τα σημερινά μέσα συντήρησης (καταψύκτες), ο κόσμος κολλούσε οποιοδήποτε ψάρι και αφού ωρίμαζε σε αλάτι ή άλμη, καθάριζε τα ψάρια και τα φύλαγαν σε ελαιόλαδο. Προστέθηκαν πολλές φορές διάφορα βότανα όπως κόκκοι σκόρδου – πιπεριάς – πιπεριάς κ.λπ., που πρόσφεραν τα δικά τους αρώματα και γεύσεις.
Παρόμοια χρήση γίνεται και στο ελαιόλαδο και στη συντήρηση τοπικών λουκάνικων όπως καπνιστό χοιρινό λίπος (λαρδί) και διάφορα καβούρια.
Αν θέλετε να διατηρήσετε στο ψυγείο σας το χυμό λεμονιού ή τη σάλτσα ντομάτας, προσθέστε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο στην κορυφή του μπουκαλιού.
Στο ελαιόλαδο μπορούμε επίσης να διατηρήσουμε διάφορα σπιτικά τουρσιά (καρότο, κουνουπίδι, μανιτάρια, σέλινο κ.λπ.), εξαλείφοντας ακόμη και την όξινη γεύση τους. Σε ελαιόλαδο πάλι συντηρούμε τις κόκκινες καυτερές πιπεριές και αφού βάλουμε ένα κομμάτι πιπεριά και δύο κουταλιές ελαιόλαδο σε διάφορα πιάτα, όπως φασόλια, φακές, διάφορα κοκκινωπά, βλέπουμε πόσο μπορεί να βγάλει και να απογειώσει τη γεύση τους. .
Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψουμε το υπέροχο μαρινάρισμα των κρεάτων σε ελαιόλαδο στο οποίο έχουμε προσθέσει διάφορα μυρωδικά της αρεσκείας μας.
Άλλες Χρήσεις
Το ελαιόλαδο πιστεύεται ότι βοηθούσε την τριχόπτωση και επίσης με το ελαιόλαδο πέρασε τα εύθραυστα μαλλιά. Το θεωρούσαν πανάκεια για περιπτώσεις αιμορροΐδων. Ως πόσιμο φάρμακο, το χρησιμοποιούσαν ως τονωτικό για τον οργανισμό. Πίστευαν επίσης ότι ήταν αφροδισιακό και η παροιμία «φάε λάδι και μπες τη νύχτα». Το χρησιμοποιούσαν ως φωτιστικό και το ελαιόλαδο φύτρωνε και άναβε τους πολυελαίους στις εκκλησίες.
Με το ελαιόλαδο μπορούν να εξαλειφθούν κάποιοι πολύ δύσκολοι λεκέδες από τα λερωμένα χέρια σουπιάς, χταποδιού, μελανιού καλαμαριού. Το ελαιόλαδο καθαρίζει επίσης το δέρμα που έχει λεκιαστεί από ρητίνη πεύκου.
Για οποιεσδήποτε βελόνες θώρακα ή βελόνες έχουν εισχωρήσει στο δέρμα, μερικές αλείψεις με ελαιόλαδο τις φέρνουν στην επιφάνεια και είναι εύκολο να τις πετάξετε με ένα τσιμπιδάκι.
Το ελαιόλαδο είναι επίσης ένα εξαιρετικό μέσο καθαρισμού και γυαλίσματος ασημένιων και μπρούτζινων σκευών.
Είναι επίσης το καταλληλότερο λάδι για το ακόνισμα των μαχαιριών σε πέτρα. Τέλος, το ελαιόλαδο είναι το βασικό συστατικό για την παραγωγή σαπουνιών καλής ποιότητας.
Τρόποι συντήρησης
Κρατήστε το ελαιόλαδο μακριά από πηγές θερμότητας και έντονο φως. Το ελαιόλαδο λατρεύει τη σκιά και οι ιδανικές θερμοκρασίες αποθήκευσης του είναι από 15-18 βαθμούς Κελσίου.