Η γή
Η Ελλάδα είναι η τρίτη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο. Παράγει 300.000-400.000 τόνους ελαιόλαδο. Η Λέσβος έχει μακρά ιστορία στην καλλιέργεια ελαιόδεντρων και στην παραγωγή ελαιολάδου. Τα μοναδικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου του έχουν αναγνωριστεί επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι περιοχές στις οποίες καλλιεργούνται ελαιόδεντρα στη Λέσβο είναι αλπικές και ημιαλπικές με ξηρό, φτωχό στην ουσία έδαφος. Αυτή η ιδιαίτερη καλλιέργεια σε σχέση με το είδος της ελιάς είναι που κάνει το λεσβιακό ελαιόλαδο ξεχωριστό σε γεύση και πλούσιο σε αρώματα. Ο ελαιώνας του καλύπτει 485.000 στρέμματα (120.000 στρέμματα) που αποτελούν το 29% της συνολικής έκτασης του νησιού και το 79% της καλλιεργήσιμης έκτασης. Η περιοχή της Γέρας θεωρείται ο πιο παραγωγικός ελαιώνας του νησιού και το ελαιόλαδο είναι ο κύριος πλουτοπαραγωγικός πόρος της. Εδώ ιδρύθηκε η εταιρεία ‘Lesvian Mountains’ για να επιλέξουμε το καλύτερο ελαιόλαδο. Ο ελαιώνας είναι κυρίως αλπικός και τα είδη της ελιάς που ευδοκιμούν είναι η ελιά κολοβή ή αλλιώς η ελιά Μυτιλήνης, η αδραμυτινή και η ελιά.
Η εταιρεία και οι ιδρυτές της
Στη Λέσβο, νησί με παράδοση στην καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή ελαιολάδου.
Ως παιχνίδι, ως παραμύθι, ως παράδοση, ως δουλειά για τις οικογένειές τους, η ελιά, η ίδια η ελιά και το ελαιόλαδο ήταν πάντα μέρος της ζωής τους. Κάποια στιγμή γνωρίστηκαν, δέθηκαν σαν φίλοι και θέλησαν να διαδώσουν αυτή τη βαθιά σχέση τους και την πατρογονική γνώση του ελαιολάδου, σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Έτσι ίδρυσαν την εταιρεία «Lesvian Mountains». Θεμελιώδης και αδιαμφισβήτητη αρχή της είναι η αυστηρή επιλογή των προϊόντων, ώστε να επιτυγχάνεται η υψηλότερη δυνατή ποιότητα και το πλήρες διατροφικό προφίλ. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συνεργασία με συγκεκριμένους παραγωγούς ελαιολάδου-ιδιοκτήτες αλπικών ελαιώνων, στους οποίους προτείνεται συγκεκριμένο είδος καλλιέργειας (δηλαδή είναι υποχρεωτική η διατήρηση άγριων αρωματικών φυτών που δίνουν ιδιαίτερο άρωμα στο τελικό προϊόν) καθώς και κανόνες που τίθενται και τηρούνται. Με τη συνεχή επαφή με τους καλλιεργητές, παρακολουθείται η διαδικασία παραγωγής και εξετάζεται το προς συμπίεση προϊόν και απορρίπτεται το ακατάλληλο προϊόν λόγω της μύγας ή του παγετού. Η συγκομιδή γίνεται στον κατάλληλο χρόνο ωρίμανσης, και η μεταφορά στο ελαιοτριβείο είναι άμεση. Ακολουθείται η μέθοδος της ψυχρής διαδικασίας. Διατηρείται μόνο το καλύτερο ελαιόλαδο και ο κόπος για την παραγωγή του είναι καλοπληρωμένος. Οι αναλύσεις γίνονται σε πιστοποιημένα κρατικά εργαστήρια (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ). Το προϊόν δοκιμάζεται από πάνελ ειδικών και τηρούνται υψηλές προδιαγραφές για το τελικό προϊόν, το οποίο διατηρείται στις κατάλληλες συνθήκες. Η εταιρεία τοποθετεί τα προϊόντα της σε επιλεγμένα καταστήματα-delicatessen, τα οποία προάγουν την ποιότητα και την αξία τους
Το προϊόν
Τα μοναδικά χαρακτηριστικά του λεσβιακού ελαιολάδου έχουν αναγνωριστεί ακόμη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι:
– Η χαρακτηριστική του λεπτή υφή, λόγω των ανυψωμένων ακόρεστων λιπαρών οξέων, που προσθέτει οργανική αξία αφού είναι σύμφωνη με τις σύγχρονες ιατρικές απόψεις.
– Το ανοιχτό χρυσαφί χρώμα του, λόγω της χαμηλής του συγκέντρωσης σε χλωροφύλιο, που το καθιστά εξαιρετικά ανθεκτικό στην οξείδωση
– Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ‘Aeolion’ είναι το κορυφαίο δείγμα λεσβιακών ελαιολάδων. Η γνώση, η παράδοση, το μικροκλίμα και η αφοσίωση στην παραγωγή ενός κορυφαίου ελαιολάδου, είναι στοιχεία που βρίσκονται σε κάθε σταγόνα του. Παράγεται κυρίως από το κολοβιόλι, το οποίο είναι γνωστό για το πλούσιο άρωμα του λαδιού του και τη μοναδική του γεύση. Είναι ένα προϊόν που προκύπτει από μια αυστηρή επιλογή μόνο από τους ορεινούς ελαιώνες της περιοχής Γέρας, που φημίζεται για το ελαιόλαδο της.
Η όλη διαδικασία παραγωγής ακολουθείται υπό αυστηρή επίβλεψη, από τη γέννηση του καρπού, μέχρι την ψυχρή εκχύλιση και την τελική εμφιάλωση του. Επιπλέον δοκιμάζεται, αναλύεται σε πιστοποιημένα εργαστήρια και τελικά επιλέγεται μόνο το κορυφαίο προϊόν της σειράς.
Αποθηκεύεται σε ιδανικές συνθήκες, κάτω από τους 18 βαθμούς Κελσίου και εμφιαλώνεται μόνο η ποσότητα που χρειάζεται άμεσα. Το μπουκάλι είναι σκούρο για να προστατεύει το προϊόν από τον ήλιο, καθώς και εμπριμέ, προσφέροντας κύρος και εμφάνιση, χωρίς τα προβλήματα που αφορά η ύπαρξη ετικέτας.
Με σεβασμό στους πελάτες μας, καταφέραμε να έχουμε ένα premium προϊόν σε προσιτή τιμή για την αξία του, προκειμένου να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε τη θέση στην αγορά που αξίζει το «εκχύλισμα του πάθους των ανθρώπων και της φύσης».
Τα ελαιοτριβεία ανά τους αιώνες. Αναπτύσσοντας την τέχνη της παραγωγής ελαιολάδου συμβαδίζοντας πάντα με τις διαχρονικές παραδοσιακές αξίες.